Vad står GLAD för? 🤔

Kort och gott!

#Grön

Man behöver inte heta Greta Thunberg för att inse att vi har ett klimat som påverkas negativt av oss människor. Det är t.o.m. omöjligt att hävda något annat än att vi är mitt i en kris på många sätt. Rekordstora bränder, torka, översvämningar, rekordkyla – de totala motsatserna växer och drabbar miljontals människor och djur redan idag.

Vissa hävdar att klimatförändringar sker i cykler eller att det inte spelar någon roll vad vi gör osv. Vi ska ju ändå dö, eller hur?

Med samma retorik bör samma personer komma med på båten. För även om vi ska dö eller att tänderna tillslut kommer bli dåliga och nötas ner så borstar vi tänderna varje morgon och kväll… eller bör göra det i alla fall. Annars blir det problem med dålig lukt, hål i tänderna och tandlossning osv.

Eller att vi behöver röra på oss, helst dagligen, för att motverka en rad hälsoproblem – även om vi senare ska dö eller bli skruttiga i kroppen.

Vad vi ser, oavsett hur vi resonerar, är att en förändring behöver ske och vi alla behöver börja ta ansvar. För vårt klimat, våra tänder och vår kroppsliga hälsa… men mest klimatet – för det påverkar ALLT ANNAT!

#Liberal

Du kanske tänker att det är konstigt att liberalismen finns med här? En av GLADs grundpelare är att vara ideologiskt obundna, juh!? Hur går det ihop? Har du hittat första felet? Grattis du är ett politiskt geni som hittat en motsats! 🥳

Svaret är dock tudelat och längre. Men en av anledningarna är att du och många andra, inklusive jag som skriver detta, vet att vi människor kategoriserar allt kognitivt. Därför abstrakt konst kan vara lite spännande och utmanande när en konstnär tar bort ryggstödet på en stol… vad ska vi kalla det då? En stol har ju ryggstöd och den är för stor för en pall 🤯 (red.anm: trams)

En högst ogrundad uppskattning är att 80% av alla Svenskar är liberala (jag skriver ogrundad bortsett från att nästan allt vi mäter kring oss människor hamnar i en normalfördelad kurva och då har jag förenklat och plockat ut just 80% i ett grovt mått då de flesta av oss håller oss rätt likasinnade bland de 80% i en sån kurva).

Liberalismen innebär dessutom väldigt lite idag. Det är ett urvattnat begrepp och kan idag betyda allt ifrån en nattväktarstat (i grova drag ska staten här endast skydda våra privata transaktioner) till en massa olika mer ”invasiva” tolkningar av liberalismen. Vi i Sverige är inte helt främmande för social liberalismen. Staten ska ta hand om oss, men låta oss vara så fria vi kan. Förenklat såklart. Men jag vill inte slösa din tid på en debatt om negativ och positiv frihet eller att Rawls ”okunnighetens slöja” ger oss många filosofiska problem och ställningstaganden som inte ryms här.

Så kombinerat, förenklat och förkortat ryms en tanke om din frihet och en stark välfärdsstat in i begreppet liberalism. Det ska dock tas med en nypa salt då hela akronymet GLAD är en ordlek med den moderna politiska mätskalan GAL-TAN. Dock är det ett bra mål att navigera Sverige längst upp i en sån mätning – om du frågar en GLADemokrat 🎯 Vem vill egentligen vara en SUR motsats?

#Alternativ

Alternativrörelsen är i sig ingen organisation eller samlad rörelse, utan kan ses som en subkultur eller som en postmodern reaktion i form av en folkrörelse. Det finns inte någon allmänt vedertagen definition på vad alternativrörelsen är och många rörelser har själva kallat sig alternativrörelser.” – sv.wikipedia.org

Kom ihåg att GLAD är en ordlek som i sin enkelhet fångar upp essensen av partiet. Ordet alternativ har här ingen djupare tanke som ensamt begrepp eller ord.

Vi är ett alternativ till det gamla. Vi tänker nytt. Vi utmanar ideologiska partier. Vi tror på att lösa sakfrågor med de alternativ som behövs – inte vad en flera hundra år gammal ideologi säger är det bästa verktyget.

Alternativ i kombination med det sista och viktigaste (demokrati) är mer passande och talande för vår politik.

#Demokrati

Demokrati är latin och översätts i svenska till folkstyre. Det första som står i våra grundlagar är ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket.” (läs själv). Fina ord och fin betydelse.

Men när senast påverkade du svensk politik i den riktning du vill? I senaste riksdagsvalet kanske? Blev det som du ville eller är du fortfarande arg och besviken på att din röst bara försvinner i tomma intet?

Demokrati är ett gammalt begrepp och ett viktigt sådant. Det finns många olika tolkningar. Men oavsett hur det är tolkat igår, så kan vi tolka det på nytt idag. Modern teknik (internet, mobil och dator) gör det möjligt för oss alla att kunna delta lite mer. I skrivande stund är GLADs möjliggörande av demokrati det första och enda i sitt slag. Det är även en perfekt kombination av möjliggörande av deltagande utifrån de förutsättningar som du har utan att ställa krav på dig.

Vi alla är olika. Vissa lever för politik, vissa pratar politik hemma, vissa läser lite, vissa bryr sig men lägger ingen tid på det, vissa röstar osv. Vi vill alla däremot kunna delta om vi vill och i de frågor vi vill.

Det är inte toppstyrt, inga dolda processer eller stängda dörrar. Det krävs inte att du bor på rätt plats för att kunna delta, du kan t.o.m. sitta i en solstol på Hawaii och delta. Du kan även vara aktiv i de frågor som berör dig och inte i allt som händer.

Därför byggs och formas hela GLADs politik på vårt egna sociala medier, partiforum och i partiutskotten. Där kan vem som helst, du och jag, delta tillsammans på lika villkor för att skapa förändring utifrån GLADs grundpolitik. Av medlemmar, För medlemmar!

Det är en partidemokratisk reform utan dess like!

På samma sätt vill vi reformera svensk demokrati. Idag har vi en representativ demokrati. Förenklat = vi röstar var 4e år och hoppas på det bästa. Tyvärr blir vi besvikna varje gång då de vi röstar på säljer tomma löften och fördärvar ditt förtroende mellan valen.

Eller varför inte det här exemplet från verkligheten… i Eskilstuna styr Socialdemokraterna och moderaterna tillsammans! 😱 (källa) Det blir alltså fullkomligt ovidkommande att rösta på ”höger” eller ”vänster”. Eller att ”Liberalerna” samarbetar med SD och KD i Eskilstuna… sug på den! Ett liberalt parti tillsammans med ett ”socialkonservativt parti med nationalistisk grundsyn” (källa) och ett kristet parti. Står dem inte för något längre? De är rena motsatser som samarbetar och din röst skiter dem fullständigt i fram tills valveckorna – då de återigen lovar vitt och brett utifrån vad du vill höra. Detta måste du se igenom. GLADemokraterna samarbetar inte med någon och kommer aldrig göra det, men räds inte att rösta igenom andra partiers förslag som stämmer överens med vår politik i sakfrågor. Okrångligt och enkelt, eller hur?

GLADemokraterna vill skapa ett parti och ett Sverige – Av folket, För folket!

Var med och utforma nästa generations politik tillsammans med oss i vårt egna community.

När du vill, hur mycket du vill och i vilka frågor du vill.

Sverige behöver dig!

Vi behöver dig!

DU behövs!

Tillsammans blir vi bättre!

Viktigt läs!

Jag har öppnat upp detta demokratiprojekt, 23/7-2023, för att du ska kunna se vad jag jobbar på. Hemsidan och demokratiprojektet/partiet är ofärdigt och under uppbyggnad men ger dig redan nu en bra bild över grunderna. Framförallt startsidan ger dig en överblick.

 

Det interna medlemscommunityt är färdigt och redo. Tror du demokratiprojektet passar dig så är du redan nu varmt välkommen in i communityt för att diskutera vår politik och utveckla partiet från grunden och från början.

 

Börja gärna bekanta dig med partiets idéer på startsidan – klicka här

 

För att gå med i vårt community – klicka här

 

Med vänlig hälsning, Oskar Hanborg